Primul regat din Istorie


gandi

Istoria lumii a început la gurile Dunării, acum aproape opt milenii, în răstimpul pe care specialiștii îl numesc neolitic. Tot ce a fost până la cei dintâi inițiați din lume, Poseidon și Kleitho, poate fi considerat preistorie, o luptă fără preget a oamenilor de a se lu-mina, de a descoperi, dar atît. Istoria, cu toate consecințele ei ce răsună până astăzi pe toată planeta, aici a început, printr-o revoluție de aceeași forță cu Evul Astral, căruia îi suntem contemporani. A fost cu certitudine o intervenție venită din depărtările cerului, fiindcă numai astfel poate fi explicată trezirea Europei din somnul de gheață în care dormise, inconștientă de menirea ei pe Pământ. În fine, ceasul ei bătuse. Pentru descâlcirea tainelor care încă mai înconjoară începuturile culturii și civilizației europene, urmele lăsate de îndepărtații noștri strămoși ne stau, bogate, la dispoziție, iar arheologii le-au și întocmit deja o destul de exactă cronologie.

Peleoliticul a acoperit o parte îndelungată a timpurilor glaciare. Dar, cam cu 15.000-10.000 ani î.e.n., ghețarii din Miazănoaptea Europei și din Alpi au început a se retrage, scoțând la iveală solul și, în câteva milenii, continentul a luat aspectul pe care îl are încă și acum sub cerul arc-tic. După topirea ghețurilor, a crescut și nivelul mărilor, scufundând vechile țărmuri , izolând Marea Britanie și alte ostroave ale Europei, făcând să pătrundă apele, uneori în profunzime, de-a lungul văilor. În vremea încălzirii, etajarea zonelor climatice a crescut: cea mediteraneană, temperată, a devenit subtropicală, cea sub-carpatică centrală a ajuns temperată ș.a.m.d. Zonele ecologice s-au prefăcut în același ritm: savana sahariană s-a ofilit, câmpia eurasiatică a trecut în mare parte de la tundră la stepă, Europa de Apus și de Miazănoapte, cea a masivelor muntoase, s-a acoperit de codri.

Încălzirea s-a produs în faze, ale căror durate au putut fi evaluate și datate, și care au supus Europa unei succesiuni de clime: preboreală (8.200-6.700 î.e.n.), boreală (6.700- 5.600 î.e.n.) Atlantică (5.600-3000).

De când cu prima încălzire, aproape pretutindeni, oamenii au părăsit peșterile și adăposturile de stânci, pentru a se instala în colibe, adesea grupate în tabere pe malurile râurilor.
Neoliticul desemnează ansamblul culturilor a căror economie a trecut de la stadiul de vânătoare și de cules, la cel de agricultură și de creștere a animalelor, mai precis, la starea de producători. Mutație profundă, cu urmări imense și care marchează o accelerare atât de decisivă în evoluția civilizației, încât a fost, în mod curent, denumită -Revoluția Neolitizări.

Neolitizarea a cuprins uimitor de repede întreaga lume a Balcanilor și a Mării Egee. O colonizare rapidă a lărgit terenul de expansiune la periferia acestei zone întinse. Apoi, dincolo de ea, o colonizare treptată a extins-o, de-a lungul marilor căi de penetrație continentale: râuri, câmpii, poieni și pe cale maritimă. Pentru toți arheologii, neolitizarea Europei Centrale, de la Rin până în Panonia și până la ținuturile reci ale Nordului, apare ca o prelungire a neolitizării balcanice. Relativa omogenitate a mediului, împădurit dar fertil grație loessului, explică masiva colonizare înfăptuită cu regularitate începând din mileniu al VI-lea î.e.n. pînă în cel de-al V-lea î.e.n.

Severa arheologie arată limpede că, pe la mijlocul al VI-lea î.e.n., în nordul peninsulei Balcanice, la gurile Dunării, a apărut primul regat de la planeta noastră, care, după lupte crâncene, s-a impus în întreaga Europă, în Asia și în Africa, formând o nemaipomenită împărăție.

Unde, în lume, s-au mai descoperit statuetele Sfinților Împărați Poseidon și Kleitho, fondatorii Imperiului Atlant, afară de România? Cu aceste două statuete de lut, cunoscute sub denumirea de „Gânditorul și Femeia lui” (foto), este limpede că ne aflăm pe drumul cel bun, care duce la izvoarele curate ale istoriei…

Articol apărut în „Dacia Magazin”,
semnat de Adrian Bucurescu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: