Mitropolitul „omorât” de presă


corneanu_25201900

Anunț important pentru țară: Șoc și groază! Presa românească e de căcat! Nici aia din afară nu stă mai bine, dar mă interesează în primul rând a noastră. Iată cel mai bun exemplu:

Una dintre regulile jurnalismului spune că orice informație trebuie verificată din cel puțin trei surse. Este adevărat că nimeni nu aplică această regulă, dar măcar o sursă ar fi binevenită. Cei mai mulți n-au timp sau chef de verificări, ci publică o informație imediat cum o descoperă, cu riscul de a fi una eronată. Exact asta s-a întâmplat și acum.

Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, se afla internat în stare gravă. Un redactor al site-ului Caon.ro din Caraș Severin n-a mai avut răbdare să afle cum vor evolua lucrurile. Fiind convins că mitropolitul va deceda și dorindu-și să fie primul care anunță acest lucru, aseară a publicat următoarea știre: „Înaltul prelat ortodox a murit în chiar ziua de Hram a Catedralei Metropolitane spy newsTimișoara, Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș”. Instantaneu, presa din toată țara a preluat știrea, fără a verifica dacă este reală sau nu. Libertatea, România TV, Nașul TV, Radio Intact, Evenimentul Zilei, Spy News, Special Arad, DC News, Gazeta de Vest, Obiectiv.info, Active News, Presa Online.com, Presa Online.eu, Ziare Online.com, Discard.ro, Mediaș Info, Știri de Buzău, Info Ziare, Ziare pe net, Hot News, Evenimentul regional al Moldovei, Ziar.com, Știri de ultimă oră, ZiareAZ.ro, Flux Știri.info, Ziare Live, News Start, Ultimele Știri, Sursa de știri, News-Line.ro, Ziare Românești, Piatza Info, News Pașcani.com, InfoCS.com au publicat știrea despre moartea prelatului. Păi ce, ei sunt mai proști?

Deși și ei au publicat inițial știrea fără a o verifica, evenimentul zileiredactorii Evenimentului Zilei s-au decis să-și spele păcatele și au contactat Mitropolia Banatului. Nu și-au văzut greșeala din titlu, „Craș Severin” fiind în realitate Caraș Severin, dar trecem peste. „Starea Înalt Prea Sfinției sale este stabilă. Azi dimineață la ora 8,30 am vorbit la telefon cu dânsul iar mâine sperăm să îl externăm”, le-a declarat preotul Ionel Popescu, vicarul eparhial de la Timișoara. Mitropolitul a fost externat în aceeași zi, câteva ore mai târziu.

Despre știrea de la care a pornit totul, coordonatoarea Caon.ro, Nina Curiță, le-a declarat reporterilor Evenimentului Zilei: „A fost o știre realizată în urma unui zvon, pe care, în momentul în care s-a dovedit că era falsă, am dat-o jos de pe site. Din fericire a fost o oră târzie. Știrea a fost retrasă într-un timp record, nu a stat publicată nici un sfert de oră. E regretabil ceea ce s-a întâmplat”. Într-adevăr, e regretabil faptul că ziaristul vinovat nu s-a obosit să dea un banal telefon la spital, pentru a întreba despre starea de sănătate a mitropolitului, preferând să se bazeze pe un zvon. Care verificare a informației din trei surse? Și una e prea mult!

Încercând din răsputeri să demonstreze că sunt mai buni decât concurența, cei de la Realitatea TV au dat vina pe România TV pentru această eroare mediatică. Au ignorat toate celelalte site-uri care prezentau acrealitateaeeași știre, preferând să arunce mâța peste gardul României TV. Ținând cont că eu am găsit pe Google peste 30 de site-uri la fel de vinovate, iar pentru apariția acestei știri false nu e de vină „goana după trafic” a României TV, ci mintea „sclipitoare” a unui așa-zis ziarist din Caraș Severin, rezultă că râde ciob de oală spartă. Nici cei de la Realitatea nu și-au făcut temele înainte de a publica o știre, ba chiar folosesc articolul hotărât atunci când nu este cazul (corect e „în realitate”, nu „în realitatea”).

Concluzia este aceeași, ca de fiecare dată: presa e un mare căcat. Din fericire nu toată, ci doar cea mai mare parte a ei. Când o să tragem apa, în loc să o lăsăm să pută, otrăvind totul în jur?

Vezi articolul și aici: http://secretelezeilor.wordpress.com/2014/09/16/mitropolitul-omorat-de-presa/.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: